| | ||
|
Doel van deze instructie is niet om uit te leggen hoe je webpagina's of een complete site bouwt; daarvoor is meer nodig dan een paar simpele A4-tjes.
Het uitgangspunt is om bepaalde (onder)delen van Geneanet een wat meer professionele layout te geven, zonder dat dit afbreuk doet aan de door Geneanet zelf gedefinieerde opmaakregels. Daarom beperkt deze instructie zich tot het geven van aanwijzingen in tekst-, regel- en alineaopmaak.
Met HTML-codes kun je in het algemeen (eigen) Web-pagina's maken, of op bestaande pagina's - zoals in Geneanet - HTML-codes toevoegen om de lay-out aan te passen. HTML-codes bestaan uit een begin- en eindtag (maar daarover later meer). Voordat je je kunt uitleven op de lay-out zijn er enkele voorbereidingen nodig, want HTML-codes kun je met verschillende softwareprogramma's maken, waaronder (er zijn er véél meer, maar ik beperk met tot onderstaande):
Microsoft Word: Microsoft Word heeft een mogelijkheid om teksten als HTML-code te genereren, maar gebruikt daarbij zoveel regels om dit te verwezenlijken, dat gecodeerde teksten omvangrijk worden. Ook kun je niet direct het resultaat van je programmeer-activiteiten zien. Ms Word is onderdeel van Ms Office en dit is geen 'gratis' programma.
Notepad+++: Hiermee kun je prima HTML-codes genereren en controleren, maar het programma voert deze niet automatisch in. Je zult zelf begin- en eindtags moeten toevoegen. Notepad+++ is gratis te gebruiken.
HTML-Kit: Hiermee kun je deels geautomatiseerd HTML-codes in een tekst invoeren. HTML-Kit biedt tevens de mogelijkheid om via een apart tabblad (Preview) de tekst te tonen zoals deze er als (deel) Webpagina zal uitzien.
HTML-Kit is (als HTML-Kit Tools) een betaalde toepassing, maar via hun site (klik hier voor gratis versie) is ook een - gratis - eerdere versie te downloaden. [Get Previus Version (free). Dit is een HTML-4 editor, maar compatibel met HTML-5 en de gegenereerde codes worden in Geneanet probleemloos opgepakt.
De juiste gratis versie is HTML-Kit 292, die ik zelf ook heb gebruikt (kies wel de juiste download, dus niet de betaalde of Tool-Trial-versie).
HTML-Kit Tools: dit is de betaalde versie van HTML-Kit, maar wel gebaseerd op HTML-5. HTML-5 biedt meer mogelijkheden dan HTML-4 en is de nieuwste standaard voor het bouwen van webpagina's. Het werken met HTML-Kit Tools is - door de nieuwe mogelijkheden va HTML-5 - wat minder instinctief, maar is alleen aan te raden als je zelf webpagina's maakt of onderhoudt.
Deze handleiding is ook gemaakt via HTML-Kit Tools (maar gebaseerd op HTML-Kit 292!).
Voor het gebruik zoals dat in deze handleiding wordt besproken is HTML-Kit 292 uitstekend geschikt en de handleiding is dan ook beschreven alsof de gebruiker dit pakket gebruikt.
De bedoeling van een HTML-editor is om het 'pimpen' van je Geneanet-velden makkelijk te maken. Via de Preview functie kun je dan zien hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Je kunt dingen uitproberen, veranderen etc. tot het precies zo is als je in gedachten had.
Is alles naar wens, dan kopieer je het 'gepimpte' deel (vanuit het Editor tabblad!) naar het betreffende Geneanetveld.
Download de versie 292 van HTML-Kit van de hierboven omschreven site en installeer deze volgens de instructies in het installatieprogramma. Nadat de installatie is gedaan kun je de toepassing voor de eerste keer starten. Je ziet dan als kop de onderstaande afbeelding:
Onder "customizing" wordt verstaan het aanpassen van de software naar wens van de gebruiker. De enige customizing, die ik heb gedaan (en die ik adviseer) is om de meest gebruikte menukeuzen op de Action Bar (actiebalk) "[Favorites]" te installeren. zijn deze Action Bars (nog) niet zichtbaar, maak deze dan zichtbaar via menu "View" en klik "Actions Bar" aan. Om iconen aan de Action Bar [Favorites] toe te voegen, ga je als volgt te werk:
(in dit geval werk je vanuit de Actions Bar en niet vanuit de [hoofd]menu keuzen:)
Toevoegen doe je door met de rechter muisknop op een icoon te klikken en te kiezen voor "add to Favorites".
Als alle action bars op deze wijze zijn 'bewerkt', kun de de [Favorites] verder aanpassen. Beperk je echter tot het aanpassen van de volgorde van de items door op één ervan met de rechtermuisknop te klikken en te kiezen voor 'Customize...'. In het volgende venster kun je de verschillende itmes via Move Up of Move Down op de voor jou ideale plaats zetten. Mijn [favorites] ziet er na alle aanpassingen als volgt uit:
In deel 2 wordt verdergegaan met specifieke HTML-codes en tekstattributen.